Akupunktur & Moxa


Traditionell Kinesisk Te-Ceremoni, Tulegatan, Stockholm

I mer än 3000 år har man odlat te i Kina. Det finns fem stora grupper av tesorter: Svart te, Grönt te, Smaksatt te, Oolongte och Tegelte.
 
Svart te framställs genom jäsning. Det har en kraftig smak och en arom som påminner om honung. Kineserna kallar det rött te efter färgen det får när det är bryggt. Keenum Black hör till de mest berömda sorterna.
 
Grönt te (och även det svarta) rullas och torkas, men får inte jäsa. Därför är det ljusare och får en finare smak (det beror på hur kraftigt man rör om i kannan). Longjing hör till en av de mera välkända sorterna.
 
Det halvjästa teet Oolong är en speciell produkt från distriktet Fukien. Tie Guanyin heter den mest berömda sorten. Oolongteerna är speciellt omtyckta i sydkina och av utvandrade kineser i sydostasien.
 
Smaksatta teer framställs genom att man blandar torkade blomblad, t.ex. av jasmin, magnolia eller rosor med grönt te av hög kvalitet. Dessa sorter är mera populära i utlandet än i Kina.
 
Tegelte består av svart te som pressats till fyrkantig ”Tegelform”.
 
Äkta teälskare är mycket noga med åldern på sitt favoritte, hur det är bearbetat och hur länge det lagrats. De tänker också på vattnets kvalitet och temperatur och väljer noga tekanna och koppar. Ett gott te bedöms efter färg, arom och smak och det bör njutas långsamt.
 
Enligt kinesiskt talesätt har örtmedicin och te samma ursprung. Att dricka te på rätt sätt såsom egen naturterapi bidrar till friskare och längre liv.

Kurstillfälle
  inte något inbokat
Kursen pågår
  2,5 - 3 tim
Kostnad
  350 kr/person, barn 150 kr, betalas vid kursstart
Plats
  Dr Ma Akupunkturklinik, Tulegatan 28 nb, Stockholm
Intresseanmälan
  till dr Ma Xuehong, tel: 08-15 52 59

Kursens innehåll:
  •  En kort inledning om hur en traditionell kinesisk teceremoni går till.
  •  Vi testar organiskt te av högsta kvalité: Tre olika smaker av Oolong-teer, Jasmin-teer, grönt te och åtta olika smaker av Treasure te. Tekakor ingår
  •  Vi intar en måltid bestående av kinesisk skogssvamp och dumpling med grönsaker.
  •  Rådgivning.
hörn